суботу, 25 листопада 2017 р.

Історія і філософія


     Що таке історія без філософії? Просто набір суперечок академічних істориків.  І ті суперечки вже завели  в такі глухі кути   суспільство … що виходити з них потрібно десятиліттями. А з деяких глухих кутів і набагато довше, розплачуючись сповна.
      Грунт, на котрому стоїть наша історія, повинен лежати в  часовому проміжку, який не похитнути і не підірвати. А історія повинна в ньому пустити  потужне коріння, щоб її не пригнув ніякий вітер з чужої сторони.
      Кінець кінцем, скільки б не сперечались історики «під яким берегом Дніпра рухався човен Катерини II», то головними будуть не береги, не човен, і не сам Дніпро, а Катерина. В історичній науці ми заперечуємо очевидне і вимагаємо нескінченний перелік умовностей для підтвердження. 
     Багато країн будують часовий фундамент своєї історії від зворотного – національної ідеї, котра написана для багатьох поколінь вперед.  Рим датований по легенді, Москва по пізній правці в літопис, Казань по знайденій монеті.  Датування в Україні - історикам необхідний "документ з підписом Катерини II та візою Леніна." Ну і обов'язково в контексті власної дисертації.
      Коли глянути на наші міста  - - Запоріжжя (Протовче 10 ст.), Дніпро (Пересічень 9 ст.), Маріуполь (Домаха 15 ст.), Миколаїв (Вітовка 14 ст.), Одеса (Кочубіїв 15 ст.), Київ (Київ 5 ст.), Чернігів (Чернігів 9 ст.), Львів  (Львів 13 ст.), Луцьк (Луцьк 11 ст.), Вознесенськ (Сокілець 15 ст.), Чугуїв (Шурукань 11 ст.), Олешки ( Олешшя 11 ст.)... І не факт що вони не існували раніше. В них жили люди, котрі утворили нинішній народ України. 
     Міста існували, змінюючи назви. Ніякого "Дикого Поля" нам ні Петро, а ні Катерина  не дарували. Та й інших земель ніхто не дарував. А ті "щедрі чужинці" лиш чужинці, що тимчасово попали в нашу історію. Ми тут жили з доволі давніх часів.  Ми повноцінна країна зі своєю історією на усій території. Чому б не взяти такий погляд  за основу бачення.     
     У  Бориса Мозолевського в Геррах заповіт історикам :
“І хай сівач з блакитними очима
Ще тричі вищих обширів сягне —
Це наша з вами спільна Батьківщина,
Бо як ви з неї вирвете мене?
Бо хто вам майбуття з минулим зв'яже...

      Філософський ґрунт для історії повинен лежати в правильному часовому періоді. Непохитному і твердому для України.


 P.S. Може  існувати і інше бачення. Але воно повинно існувати і працювати для наступних поколінь.



1 коментар:

  1. Перечитала знову і не втрималась від слів вдячності вам, пане Юрію, вашим батькам і наставникам за те, що так можете "зв'язати" минуле і майбутнє!

    ВідповістиВидалити