суботу, 12 січня 2013 р.

Тендер




        Євро-2012 в Україні …. Море емоцій шанувальників цієї гри в Україні. Євро 2012 в Дніпропетровську… Океан емоцій вболівальників і бізнесменів міста. Феєрверк ідей і надій, пропозицій і порад. Сотні проектів з будівництва та благоустрою. Дискусії і суперечки.
          Покотилося…Проекти, кредити, тендери, виділення земельних ділянок і все те, що їх супроводжує. Прес-конференції, статті на теми ЄВРО-2012 на шпальтах газет, на хвилях радіо та в ефірах телеканалів.  Більша частина дніпропетровців стали провідними фахівцями з цієї гри.
         Окремим і центральним дійством  стало будівництво стадіону в обласному центрі. Тендер виграла німецька компанія ХОХТІФ. І, на великий подив жителів міста, компанія не привезла сотні працівників, а почала наймати місцеві підприємства у підряд.
         Взяти участь в одному з таких тендерів запросили і нашу компанію. Відверто кажучи, надії особливої не було.  Досвід минулих років у нашому місті свідчив, що вигравали конкурси тільки «потрібні» компанії або ті, які показували наскільки низькі ціни, що на них і матеріали не завжди можна було закупити, не те, що роботи виконувати.  Та все ж, підганяла думка, що чемпіонат Європи  і таке дійство в нашому місті за нашого життя навряд чи ще трапиться.
         Перелік компаній у тендері з благоустрою зачаровував. За багатьма – стояли поважні  люди та корпорації. За такий обсяг робіт “воювати” прийшли не жартома. Заручалися підтримкою серйозних людей і шукали шляхів до керівництва генпідрядної компанії. Але не все складалось так, як завжди у Дніпропетровську. У німців – інша ментальність.
        Компанія ХОХТІФ вже заздалегідь мала кошторис виконання робіт з благоустрою.  Роздавши технологічні завдання, їй зоставалось тільки порівняти цінові пропозиції. І як же усіх здивувало, що компанії, котрі запропонували ціни на 5 відсотків вищі чи нижчі кошторисних, були одразу відсіяні. Такого підходу до справи ми ще ніколи не стрічали. А далі – було ще цікавіше. Учасникам, котрі залишились у тендері, ніхто не запропонував певних умов, а тільки ретельно вивчали запропоновану ними організацію й технологію виконання робіт.
        …. Тендер виграний. Праця й навчання організації праці. У німців же зовсім інша організація і структура управління. У нас – по вертикалі ( головний інженер  – начальник відділу - заступник начальника відділу – ведучий спеціаліст – рядовий спеціаліст). А у німецької компанії – по горизонталі, де кожен фахівець відповідає за свою ділянку роботи, відповідно до контракту. Як приємно було працювати! На відміну від нашої системи організації праці, в німецькій – можна було відразу знайти людину, котра відповідає за певні питання.
         Наші роботи практично останні. Ні дня затримки.  Відкриття Арени Дніпро призначене.
         Свято в Дніпропетровську. Пошук вільного квиточка на непересічне дійство – відкриття першої з чотирьох арен ЄВРО-2012 в Україні. Зелений килим стадіону. Президент і можновладці, бізнесмени й футбольні функціонери.  Артисти і фізкультурники, ветерани футболу і футболісти… і багатотисячна армія вболівальників на трибунах. Свято!...
          …Та щось там не склалось… і ЄВРО-2012 забрали в нашого міста. Інфаркти й інсульти у бізнесменів, котрі за кредитні чи власні кошти почали будувати об’єкти для європейського чемпіонату. Скандали у пресі й на телебаченні. Хто винен і що не зробили!... Розпач і смуток в  очах тисяч дніпропетровських вболівальників. Можливо, нам не вистачило тієї німецької  організації праці?...
         …Минув час. Тепло згадую ті часи і бережу арійську грамоту за участь у будівництві «Арени Дніпро… під їхнім керівництвом.
  
 

Немає коментарів:

Дописати коментар