суботу, 10 вересня 2011 р.

Холодноярівська рулетка


Якщо хочеш йти наліво – іди наліво,
Якщо хочеш йти направо – іди направо,
Все одно тобі нікуди іти. Так краще іди вперед.
Корчма чекає тебе.
(Напис на придорожньому камені)


       На шляху від Києва до Дніпропетровська знаходиться центр світу. Прямо посередині корчми Яр, що в Мельниках на Чигиринщині. Між двома альтанками на пагорбі, де росте кущ кизилу. Отам і центр світу.  То є аксіома котру визнає всякий подорожній, котрий хоч раз був там.

        Буває поганяєш волів на столицю, а вони в  Косарях чи Камянці візьмуть та й повернуть до Холодного Яру в ліси. І ніякої сили нема щоб рівно втримати кермо. Грушківкою, мимо Змієвих валів і“Мотрони” до корчми.
        Під корчмою вже “мажі чумацькі” стоять, мотори студять.
        Борщ, капусняк, галушки,  кишеньки, сало, ковбаси , котлети, карасі в сметані,  пальчики, млинці, деруни, вареники, гречаники, ……..і все те залити зверху узваром. А з останнім ковтком узвару приходить сон.  І вже чути як з гаю похропують чумаки, порозлягавшись під деревами на лежаках.
       Не дарма дорога через корчму на столицю зветься Великим Гречаним шляхом. Таких гречаників як в Мельниках то мало де скуштувати можна. Та що там скуштувати, привезти до столиці чи Дніпра. Тихенько слух пустити і вже в гостях у вас  навіть ті кого не надіявся бачити.
       Знана корчма ще своєю Мельниківською рулеткою. Буває з столиці їде в мажі три чумаки на Дніпро. У всіх трьох документи є на управління “волами ”. І все буденно, але на Великому Гречаному шляху корчма Яр. А в корчмі крім страв ще є різної міцності напої високого ґатунку. Тоді сядуть чумаки за стіл і зіграють в Холодноярівську рулетку. Принесе дівчина до альтанки три кухля пива. Темного, холодного з піною на круглому підносі. Поставе на стіл  перед хлопцями і вимове: Рулетка панове!”
       Три келихи одинакові. В два з них налите алкогольне пиво, а в третій безалкогольне… І тільки дівчина знає де той келих з несчасливою чумацькою долею.
        Випадало і мені вибрати ту сумну посудину. Тоді я хвілосовствував над харчами. А друзям було не до хвілософії . Їм посеред Великого Гречаного Шляху випадало трішки щастя. І бігали дівчатка від кухні до нашої альтанки з тарілками смачних страв і графинами Холодного Яру...
         … гоню воли  по Гречаному шляху орієнтуючись по Чумацькому шляху. А позаду в мажі спить два чумаки котрим посміхнулась доля в корчмі  …
      
2010 рік

P.S.  Нині зупинився світ. Закрилась корчма Яр. Стоїть в бур’янах. Заріс центр світу полинем та пирієм. Пишу з надією на її відкриття.

2 коментарі: