середа, 7 серпня 2024 р.

Світ – що ти є?

 



     Жаркого літнього дня мимо Семидубової гори й старого вітряка Їхали бідкою два пани в справах і вели бесіду:

- Вчора, Миколайовичу, читав філософську книгу “Так казав Заратустра”.

- І що цікавого Ви, Петровичу, там пізнали?

- Там є розповідь про три перетворення духу, котрі належить пройти людині. В першому перетворенні дух людини спочатку нагадує верблюда, який вирушає в пустелю з величезним багажем, він навантажений якимось обов’язком. Часто люди залишаються на рівні такого верблюда, тобто що навантажать, те й вони несуть.

- Цікаво.

- Наступна стадія перевтілення духу — рівень лева. Є така історія у німецького філософа: там лев протистоїть дракону. Дракон — це чудовисько, на кожній лусці якого написано: «Ти мусиш!». Є така демонічна сила, яка нас постійно змушує щось робити, говорить нам, які в нас є обов’язки. А лев — це та істота, що скаже: «Що значить мусиш? Тепер я хочу, бо я, дійсно, щось таки можу».

- Далеко не кожна людина може пройти другого перетворення духу. А яке третє перетворення?

- Третя стадія духу сягає рівня безпосередності, невимушеності, коли людина здатна вільно творити нові цінності, власне вона стає творцем, який легко може щось запропонувати цьому світові.


- Ніцше — супротивник застиглих доктрин. Він і у своєму житті цікава особистість. Став професором у 24 роки й вийшов на пенсію в 36, посварився з другом після того, як той прийняв християнство, був непоганим композитором, сам того не бажаючи, став одним з головних філософів нацизму, ряд його творів було опубліковано без спотворень тільки 1967 році.

- А Ви, Миколайовичу, що читали? Світло у Вас теж за північ згасло у вікні.

- «Потоп Зміїв» читав, Петровичу.

-  Про що він?

-  Про теорію "трьох світів" і  концепцію "двох натур".   Про пошук  відповіді на фундаментальне питання: "Світ – що ти є?"

   Два пани віддалялися і мені вже не так чутно було, що вони говорять.



(2020 рік. Чигиринщина. Івківці. Із записної книжки пана Бродника)


- Івківці (колишній хутір Лавріна Капусти - козацький військовий діяч, Чигиринський та Суботівський городовий отаман, керівник контррозвідки часів Богдана Хмельницького).