середу, 13 вересня 2017 р.

Земля країни Герр

(Дещо із заміток  "Місто на Дніпрі")
   
   1970 рік. Наше місто розросталось на лівому березі. Вже вийшло за межі Мануйлівки та розбудовувалось у плавнях і на пісках.  З появою нових будівель виникало питання закладки зелених зон. А для зелених зон в піски лівобережжя потрібен родючий ґрунт.
   Пошуки чорнозему  привели  керівництво Індустріального району до Орджонікідзевського гірничо-збагачувального комбінату. Туди негайно був відправлений запит. Мета запиту - досягти згоди на передачу запасу чорнозему, який був на складах для рекультивації.
   В пошуках чорнозему для Індустріального району  був  оглянутий восьмиметровий курган Товста Могила.  Цей курган в зону кар’єрних розробок не потрапляв, але був поруч із залізницею. Перед тим як почати роботи з розробки чорнозему, курган повинна була дослідити археологічна експедиція.
   У лютому 1971 року  Борис Мозолевський почав роботи по дослідженню кургану.  21 червня о 14:30 у пограбованому центральному похованні, під час розчищення долівки, Борис Мозолевський особисто знайшов велику нагрудну прикрасу - золоту царську пектораль.
   Після закінчення археологічних досліджень  свята земля кургану з країни Герр була транспортована залізницею за адресою в наше місто. 
   Так що, шановне панство, коли Ви рухаєтесь Слобожанським проспектом ... Біля райвиконкому Індустріального району на клумбах лежить земля з кургану Товста Могила, котра зберегла Золоту Пектораль.




Немає коментарів:

Дописати коментар